Wat is de juiste ondergrond voor een zwembad in de tuin?
Als het lekker weer is, ontkom je er niet aan. Je kinderen willen graag buitenspelen en het liefste in het water dobberen. Als je de ruimte hebt kan je ervoor kiezen om een zwembad in de tuin neer te zetten. Zodat je kindje op een warme dag lekker kan dobberen en van waterpret kan genieten. Een zwembad in de tuin zet de deur ook wagenwijd open voor enorm veel plezier in de zomermaanden, want alle kinderen en dus ook de vriendjes van je kind, willen ook wel even een frisse duik nemen. Gezellig, toch?
Een zwembad plaatsen
Een zwembad in de tuin klinkt als een luxe die je je misschien niet kan veroorloven, maar er zijn legio mogelijkheden om een zwembad te plaatsen. Kies voor een mooi opblaasbaar zwembad of pak het iets groter aan en zet een zwembad op. Het hoeft niet vreselijk duur te zijn en welk model je kiest, is afhankelijk van de leeftijd van je kind en natuurlijk of je misschien ook zelf soms wil dobberen als het warm is. Kies bijvoorbeeld voor een wat groter zwembad dat ook makkelijk op te zetten is of kies juist voor een opblaasbare variant die uren waterpret garandeert.
Extra aandacht voor waar je het zwembad neerzet
Het aanschaffen van een geschikt zwembad voor in de tuin is stap 1, maar je moet ook controleren of het zwembad überhaupt wel te plaatsen is. Een zwembad kan namelijk niet overal geplaatst worden en dat heeft vooral te maken met de ondergrond. Belangrijk hierin is dat de ondergrond niet te zacht mag zijn, maar ook een fors gewicht kan dragen, terwijl het ook geen overbodige luxe is dat het zwembad in de buurt van een afvoer wordt geplaatst, zodat je smerig water eenvoudig en zonder gedoe ook kan afvoeren.
Investeren in een ondervloer
Je kan (en moet zelfs) investeren in een goede ondervloer, want het nadeel van zwembaden is dat het materiaal kapot kan gaan. Als je bijvoorbeeld een zwembad op een terras neerzet, zorgt het gewicht alsmede de mensen die er gebruik van maken ervoor dat het materiaal tegen de stenen schuurt. Met dus kans op beschadigingen en scheuren, wat niet wenselijk is. Daarnaast voelen de harde stenen ook niet prettig aan als je in het zwembad zit of loopt.
Zeil is bijvoorbeeld een goede keuze om als ondervloer te gebruiken, maar tegels van foam zijn een betere keuze. Ten eerste voelt het lekker zacht aan als je in het zwembad zit of loopt, terwijl je er ook profijt van hebt als je uit het zwembad stapt. Zorg er dan voor dat het oppervlak van de ondervloer wel een stuk groter is dan het zwembad zelf. Dan kan je dus met je blote voeten op de zachte tegels stappen en heb je ook geen last van vervelende glijpartijen. Met alle gevolgen van dien. Deze speciale tegels kunnen ook prima tegen water en blijven lang mooi. Het is dus ook nog eens een duurzame oplossing als je hiervoor kiest.